Het handwerk


De kaft

De allereerste stap is het maken van de kaft. We werken veel met houtfineer om twee redenen. De belangrijkste is dat houtfineer heel mooi is en ook duurzaam. Er wordt maar weinig materiaal gebruikt en er is veel keuze uit verschillende houtsoorten.

De tweede reden is dat dun hout zoals multiplex of spaanplaat gemakkelijk kromtrekken, Houtfineer kan ook kromtrekken maar dit gebeurt veel minder snel en is vaak van korte duur. Houtfineer heeft jammer genoeg vaak negatieve associaties met goedkoop meubilair en dat is erg jammer. Fineren is een arbeidsintensief en secuur werk waarbij hele mooie resultaten gemaakt kunnen worden.

Schuren

Als de fineer op maat gesneden is wordt deze verlijmd met een massieve ondergrond en daarna geklemd om te drogen. Daarna worden de kaften geschuurd. Eerst met een grof schuurpapier en daaropvolgend met steeds fijner papier. We gaan door  tot korrel 2500 (gewoon schuurpapier heeft korrel 120 of 180).
Het hout is hierdoor al heel  glad geworden maar bevat nog hele kleine oneffenheden. Deze worden opgevuld met een heel fijn poeder. 

Politoeren

Als het hout helemaal glad is kunnen we starten met politoeren. Dit is een techniek waarbij een lak op alcoholbasis in hele dunne laagjes aangebracht wordt met een doek op het hout. De alcohol in de lak verdampt heel snel waardoor er vele laagjes lak opgebouwd kunnen worden. Dit geeft een mooie glanslaag waardoor de nerf van het hout erg mooi naar voren komt. Wij werken graag met een kleurloze lak zodat het hout zijn natuurlijke kleur behoudt. Politoer zien we niet veel meer tegenwoordig maar het wordt bijvoorbeeld nog wel gebruikt bij piano's en we zien het soms in antieke meubels.  

De lak moet na het politoeren nog zo'n twee weken uitharden.


Bladzijden

De afmeting van de bladzijden wordt bepaald naar de grootte van de kaft. De bladzijden zijn namelijk iets kleiner, zo zitten ze altijd beschermd in de kaft.

Eerst worden de bladzijden beprint en daarna op maat gesneden en gevouwen. Soms werken we met enkel dubbelgebouwen bladzijden en de andere keer maken we setjes van ongeveer vier bladzijden die we samenvouwen. Dit ligt aan de sterkte van het papier. Hoe zachter de papiersoort, hoe beter het is voor de stevigheid om meerdere bladzijden samen te vouwen. 

Boekbinden

Na het vouwen van het papier worden er gaatjes geprikt in iedere bladzijde waar later een koord doorheen geregen gaat worden, Zo weten we zeker dat de gaatjes netjes uitgelijnd zijn en het maakt het rijgen minder zwaar.
Ieder setje bladzijden wordt aan elkaar geregen en daarna verbonden met de rest van het boekwerk. De eerste en laatste bladzijden zijn bij ons altijd van een andere papiersoort die naast decoratief ook stevig is. Deze bladzijden gebruiken om de kaft vast te lijmen aan het gebonden papieren boek.

Graveren

Nadat de eerste en laatste bladzijden verlijmd zijn aan de kaft kan het boek drogen en nog verder uitharden als dat nodig is, Ook kan het boek naar de graveerder indien de kaft nog een inscriptie of afbeelding moet krijgen. De graveerder brandt de afbeelding in het hout.
Hierna wordt het boek netjes verpakt en verzonden. 


Vind je het leuk om meer te zien van het handwerk? Volg ons dan op Facebook. We posten regelmatig foto's van onze werkzaamheden.